iltapalaksi väänsin patonkeja

88891.jpg

Kuva ei ole mairitteleva, mutta hyvää oli!

5dl vettä

3tl suolaa

0,5 dl ruokaöljyä

8-9 dl vehnäjauhoja

1pss kuivahiivaa

Lisää 42 asteiseen veteen suola ja öljy. Sekoita pieneen osaan jauhoja kuivahiiva. Alusta taikina kimmoisaksi, jätä niin löysäksi että on melkein vaikea leivottava. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla. Jaa kohonnut taikina neljään osaan, kaulu levyiksi ja kääri rullalle. Nosta pötköt pellille kohoamaan hetkeksi. Viillä pintaan viistoja viiltoja, paista 220 asteessa n. 30 minuuttia.

 

Jälkkäriksi meillä on mansikkaherkkua:

88922.jpg

Pinta ei ole kovinkaan kaunis, kelmu unohtui hässäkän keskellä laittaa kulhon pohjalle...

1 prk Flora vanillaa

n. 6dl pakastemansikoita

7 liivatelehteä

3tl vanilliinisokeria

Mansikat sulatin mikrossa ja soseutin sauvasekoittimella. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi, vatkaa sillä aikaa flora vanilla vaahdoksi, lisää vanilliinisokeri vaahtoon. Kuumenna mansikkasose ja liuota mahdollisimman kuivaksi puristetut liivatteet siihen. anna jäähtyä, kunnes alkaa hiukan hyytyä. Tässä vaikeessa nekkesin soseen sekaan vielä muutamia jäisiä mansikoita kokonaisina. Sekoita jäähtynyt sose vanillavaahtoon, kaada kulhoon ja nosta kylmään hyytymään.

Itse nopeutin hyytymistä laittamalla kulhon ensin n. tunniksi pakastimeen, jonka jälkeen siirsin sen jääkaappiin. Herkku oli kumottavassa kunnossa yhteensä 3 tunnin hyytymisen jälkeen.